Prästgården förr

Jag köpte min kära prästgård av kyrkan för många år sedan medan jag fortfarande bodde i New York. Läge var underbart men huset hade genomgått en del tråkiga renoveringar, vilket jag successivt försökt att återställa. Här kommer en bildserie som visar att jag lyckats rätt bra.

Året är 1931 och prästen Ragnar Hagström sitter med sina konfirmander framför prästgården. Huset var på den tiden rappat och endast frontespisen hade träpanel. Vad kan det vara för träd som syns framför huset? Är det möjligen två rönnar?
Året är 1931 och prästen Ragnar Hagström sitter med sina (väldigt allvarliga) konfirmander framför prästgården. Huset var på den tiden rappat och endast frontespisen hade träpanel. Vad kan det vara för träd som syns framför huset? Är det möjligen två rönnar?
Det här är året efter och träden har löv. Jag tycker det ser ut som rönn. Men titta vad de gjort med den vackra frontespisen! En liten fyrkant har fått ersätta den tjusiga och romerskt palatsinspirerade konstruktionen, bara för att få ett större fönster.
Det här är året efter och träden har löv. Jag tycker det ser ut som rönn. Men titta vad de gjort med den vackra frontespisen! En fyrkant i funkisstil har fått ersätta den tjusiga och romerskt palatsinspirerade konstruktionen, bara för att få ett större fönster.
Året är 1944 och träden har hunnit ersättas med cypesser, husets fasad har slätputsats och den fina trappan har helt gjorts om. Huset har blivit trist och stelt, men konfirmanderna ser i alla fall lite gladare ut.
Året är 1944 och träden har hunnit ersättas med två små cypesser, husets fasad har slätputsats och den fina trappan har helt gjorts om. Huset har blivit stelt, men konfirmanderna ser i alla fall lite gladare ut.
Och så här ser det ut nu. Jag undrar om de insåg hur stora cypresserna skulle bli när de planterades.
Och så här ser det ut nu. Det hade förstås varit lättare att se om inte två gigantiska cypresser stått rakt framför. Frontespisen och trappan är återställd och huset har fått träpanel.  Jag undrar om de som planterade cypresserna på 1930-talet insåg hur enorma de skulle bli?
I morgon kapas sorgligt nog de två stora lövträden. Ska cypresserna få stå kvar?
I morgon kapas sorgligt nog de två stora lövträden, då den till höger drabbats av almsjukan. Men ska cypresserna kanske få stå kvar? Svårt beslut. Vill du se hur prästgården såg ut på insidan 1909 så klicka här!