Fantastiska Tidö

Tidö slott har fått stort utrymme i Gods & gårdars decembernummer. Inte förvånande, då det verkligen är ett spännande ställe som har massor att berätta. Artikeln har nyårsstämning, men i själva verket fotade jag vid lite olika tillfällen under vinterhalvåret. Det resulterade i många bilder, bland annat tagna i rum som inte varit med i tidningar tidigare. Här kommer ett antal av dem!    

Tidö är sannolikt Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna lät uppföra byggnaden 1625–1641 med hjälp av arkitekterna Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin d.ä. Slottet såldes första gången 1840 och följande halvseklet bytte det ägare sex gånger, tills Carl-David von Schinkel köpte det 1890. Sedan dess har fyra generationer von Schinkel ägt och bebott Tidö. 

Det var väldigt intressant att fördjupa sig i Tidös historia inför texten och det var svårt att hålla sig till att endast skriva det som ryms i en artikel. Lägg märke till de dramatiska vattenkastarna. De är det enda om återstår av husets koppartak, som togs ner 1784 då det spelats bort av dåvarande ägarinnan Grevinnan Dohna.  

Här går det åt en ordentlig stege när kristallkronan ska putsas. Förutom inslaget av en modern stege så tycks tiden i riddarsalen ståt stilla. Det var här Axel Oxenstierna tog emot besökare och höll sina möten.

Gustavianska Gula Salongen är det första rummet i den 1700-talsmöblerade paradvåningen. Nedan syns galleriet, med stucktak från Carl Gustaf Oxenstiernas tid, kristallkronor i barock och en plafondmålning av Ehrenstrahl.

David von Schinkel i den blå matsalen, som är det mittersta rummet i paradvåningen, där sex rum ligger i fil. Rummen har renoverats vid olika tider och har fått lite olika prägel.

 

Biljardbord är fina på sitt sätt  (det här är dock ett carambolbord) men den gröna ytan är lite väl skarp på bild. Jag hittade ett vackert tygstycke i en låda i matsalen och problemet var löst. Rummet går i empir och på väggarna hänger porträtt av olika medlemmarna av familjen von Schinkel.

Bordet i stora matsalen stå dukat i väntan på kvällens gäster. Matsalen är ett vackert exempel på nyrenässans, med mörka träpaneler och papperstapeter som imiterar gyllenläder. Målningarna i de djupa fönsternischerna är från 1600-talet och tvättades fram av Davids mamma Chatarina von Schinkel.

 

Slottets bibliotek är fördelat på tre rum, vars fördelning och väggmålningar är original från byggåren, medan hyllorna tillkom på 1800-talet.  

Stämningsfulla och mysiga vintersalongen, med unika porträtt och föremål från 1600-talet. Lampan är desto nyare, men ändå gammal. 

Lagotton Elsa följde med mig runt i slottet och lät sig snällt fotograferas.
Sovrum som bland annat Greta Garbo sovit i.

Enrummet har väggar klädda med små kvadrater av enrot. Rummet avslutar den tredje korridoren med sovrum. Från rummet finns en trappa som leder ut genom en lönndörr i Riddarsalen.  

Elsa i övre våningens arkiv. Här var det ordentligt kallt och vi var glada över att ha tjocka tröjor på oss.

På skrivbordet i arkivrummet ligger gamla dokument, vara ett bär Carl XIV Johans sigill.

På övre våningen finns ett gigantiskt rum på 290 kvm med stora fönster i tre väderstreck, som har murade bänkar i nischerna. Rummet är tomt så när på en flygel, några byster och ett antal porträtt. Det är osäkert om rummet från början var tänkt som balsal eller som kapell, men de blyinfattade fönsterna tyder på det senare. Den övre våningen används sällan, men David har många drömmar och planer för framtiden och vill se till att även den delen av Tidö ska komma till sin rätta.

Tillbaka nere i förstugan, med den vackraste av Tidös många dörrar i intarsia. Stort tack till familjen von Schinkel och lilla Elsa. Tack också till Blomsterlandet i Eskilstuna, som var bussiga och lånade mig julblommor i tyg. Om du inte redan har artikeln så skynda att köpa den innan den försvinner från tidningshyllan!

Tidö slott är öppet för visningar på sommaren, läs mer på hemsidan här,  men inte nog med det. I stenstallet från 1891 finns nu Tidö MC Collection med mängder av motorcyklar från början av 1900-talet och fram tills idag. Till nästa år ska museet utökas med en cykelsamling. Dessutom serveras fika och lunch i gårdens värdshus. 

Den unika leksakssamlingen som tidigare huserade på slottet har däremot flyttat Bergrummet i Stockholm.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *