Spellinge på omslaget

Så härligt att avsluta sommarlovet med ett vackert omslag från Ingalill Snitts och min artikel om Spellinge säteri i Östergötland, vilket får bli mitt första blogginlägg på länge.

Här kommer en massa bilder från den fina fotodagen hemma hos Carl Henrik Kuylenstierna och då framförallt från den helt omoderniserade kavaliersflygeln, som inte kom med så mycket i tidningen.

Hoppas ni läser och tycker om artikeln!

Gårdens corps de logi sett från sjösidan.

Spellinge har en annorlunda gårdsbild med två olika flyglar och två små fyrkantiga och rödmålade byggnader med insvängda pyramidtak. När flyglarna byggdes på 1740-talet var de identiska, men huset som används som corp de logi reveterades och vitputsades dryga hundra år senare. Någon huvudbyggnad verkar inte ha funnits.

Den gula kavaliersflygeln är mycket välbevarad och förutom en del restaurering är huset i stort sätt oförändrad sedan det byggdes.

DSC_6307
DSC_6309
DSC_6305
DSC_6308

Ingalill beundrar de vackra färgkombinationerna. Målningarna har delvis restaurerats under modern tid.

Carl Henrik har ett stort ansvar, med nio byggnader och en hel park som är byggnadsminnesförklarats.
Det trivsamma bilblioteket i gårdens corps de logi.
Vackra riddarsporrar från trädgården kom väl till pass.
Teamwork
DSC_6371
DSC_6373

Dagen avslutades med middag i solnedgången med utsikt över sjön. Grannarna Erik och Win af Petersens från Helgeslätt gjorde oss sällskap och hjälpte även till med att ro Ingalill i en liten båt så att hon kunde fota exteriörerna från vattnet. Senare tog Carl Henrik med oss på en kvällspromenad i sommarnatten till den närliggande dansbanan, där vi fick ta en svängom till hederlig gammal dansbandsmusik. Vilken härlig avslutning!

Det brukar bli bra när man har roligt. Läs mer om Spellinge och se hur fint Carl Henrik har det i det senaste numret av Gods & Gårdar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *