Knebworthe House

Bakom höga murar och en grind med vakande drakar syns en anmärkningsvärd byggnad med mängder av torn, kupoler och gargoyles. Jag hade glädjen att göra reportage om Knebworth House och kanske såg ni det i Gods & Gårdar. Artikeln publicerades i vintras och därför var inte de höstiga bilderna från utsidan med. Nu kommer de här istället!

Knebworths fantasifulla yttre skulle kunna manifestera idén om ett sagoslott och allt sedan Ingrid Bergman 1956 körde upp till sitt danska slott i filmen “Anastasia” har Knebworth medverkat i över 70 filmer och TV-serier.

Det är inte bara det som möter ögat som är anmärkningsvärt med Knebworth. Det faktum att en och samma släkt lyckats behålla och bevara herrgården genom tudortiden, den georgianska och viktorianska tiden och ända fram till modern tid är också att häpnas över. Sir Robert Lytton köpte Knebworth av sin svåger 1490 och nu, 530 år senare, är det Henry Lytton Cobbolt och hans hustru Martha som bebor och driver herrgården.

Sir Henry och lady Martha Lytton Cobbolt tar emot i ”the Banqueting Hall”, husets gästabudssal, tillsammans sonen Edwards, som är den blivande och 20de arvtagaren av Knebworth.
”The Banqueting Hall” är i stort sett intakt sedan 1560-talet och är ett välbevarat exempel från den engelska Tudortiden. Under 1930-talet var Winston Churchill en frekvent gäst på Knebworth och hans målning av rummet hänger under porträttet av Sir Robert Lytton.

Det var fantastiskt kul att springa omkring med kameran i detta spännande hus. Och springa blev det verkligen, då familjen hade pressat schema och jag endast fick en novembereftermiddag på mig att fota inredningen. Omöjligt tänkte jag, men det blev ju faktiskt riktigt bra. Dagen avslutades med hembakade scones tillsammans med familjen och deras jättehundar i Knebworth hemtrevliga kök. Underbart!

Syskonen Edward och Morwenna med hunden Willow i en trappa som skapades 1844 av Sir Edward Bulwer Lytton. Edward har flyttat hem efter tre år i Sverige, där han jobbat tre år med musikfestivaler.

Knebworth house var ursprungligen ett sengotiskt herrgårdshus i rött tegel som byggdes runt en kvadratisk borggård. Elisabeth Bulwer Lytton tyckte huset var för stort och 1813 lät hon reducera det till dess västra vinge. Inspirerad av sin samtid lät hon också bygga om huset, som fick åtta torn och puts över teglet. Hennes son Edward Bulwer Lytton, som var dåtidens bästsäljande romanförfattaren och som är känd för att ha myntat den berömda frasen ”pennan är mäktigare än svärdet”, fortsatte att försköna huset i samma romantiska anda och 1843 fick byggnaden sin slutgiltiga stil.

För att förstärka Knebworth romantiska atmosfär samlade författaren Edward Bulwer Lytton under 1800-talet på antika rustningar, som han lät dekorera trapphallen med. Flertalet är från 1600-talet.
Bildgalleriet ligger i anslutning till hemmets privata del och används ofta av familjen. Rummet renoverades runt 1920 medan porträtt från 17 -och 1800-talet föreställande frekventa gäster, fortfarande hänger på väggarna.
I det avlånga bildgalleriets bortre del låg från början husets kök, men 1920 gjordes det om till salong (drawing room). Den varma atmosfär har gjort rummet populärt som kulis och det har ofta använts vid filminspelningar.
Författaren Sir Edward Bulwer Lytton skrev cirka 70 volymer av romaner, teateruppsättningar, dikter och uppsatser. Samtliga finns representerade i biblioteket, i olika utgåvor.
”The State Drawing Room” på Knebworth är ett av de mest välbevarade exemplen som finns av tidig viktoriansk inredning, med höggotiska influenser. Rummet ligger på norrsidan och hade länge ingen uppvärmning, vilket troligen bidrog till att det skonats från renoveringar.

Knebworth har även haft många berömda besökare. Både Charles Dickens och Churchill var frekventa gäster och efter ett gediget forskningsarbete på Cambridge har det fastställts att drottning Elizabeth I bodde på Knebworth vid flera tillfällen mellan 1566–71. Hennes besök konkursade nästan familjen genom alla de nödvändiga förberedelserna.

När Mick Jagger sov över i drottning Elizabeth l’s sovrum glömde han sina röda byxor, som sedan dess bevaras med omsorg. Även Noel Gallagher sov i rummet, när Oasis spelade på Knebworth 1996.

I dag har Knebworth nått internationell berömmelse genom sina omtalade rockkonserter med många legendariska band som Led Zeppelin, Pink Floyd, Genesis och The Rolling Stones. Queens sista liveframträdande med Freddie Mercury 9 augusti ’86 orsakade en av de längsta trafikköerna i Englands historia och än i dag håller Knebworth, med Robbie Williams, Englands rekord i antal sålda biljetter.

Gästsovrum med kinesiskt tema.

När Hermione Bulwer Lytton och hennes make Cameron Cobbolt tog över Knebworth på 40-talet var underhållet av huset eftersatt sedan länge. Effekten av två världskrig, den Stora Depressionen och höga skatter satte sina spår. Tiderna hade förändrats och det blev uppenbart att intäkter inte skulle räckta till att täcka kostnaderna för restaurering och framtida underhåll av Knebworth. Hermione och Cameron beslöt därför att på somrarna öppna delar av huset till allmänheten.

Nästa generation, David Lytton Cobbolt och hans fru Chryssie tog steget längre och öppnade även upp Knebworth vackra trädgård till besökare. Gården fick något så unikt som en egen avfart direkt från motorvägen och därefter steg antalet besökare snabbt från 8000 till 120 000 per år. Antalen steg sedan avsevärt efter att paret etablerat Knebworth som Englands främsta friluftskonsertplats.

Det är inte konstigt att sagolika Knebworths varit kulis till över 70 filmer och TV-serier. “The Kings speech” är inspelad på Knebworth, liksom Eyes Wide Shut, Batman the Movie, The Shooting Party och Netflixserien ”The Crown”.

Passa gärna på att besöka Knebworth House nästa gång ni är i London, endast en kort resa utanför staden. Vill ni se mer  engelsk miljö, om än helt annorlunda, så kolla gärna in Easton Neston som jag fotade under samma resa.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *