Greta Garbos gård

“På höjden av en slänt beklädd med mängder av stora ekar ligger en nätt herrgård med vit träfasad och gröna fönsterbågar.” Så börjar texten om Hårby, min senaste artikel i Gods & gårdar som alldeles nyss kommit ut. Till min stora glädje har herrgården fått pryda tidningens omslag!

På 30-talet gjorde Hårby stora rubriker då Greta Garbo köpte gården.

Hårbys ägare Sonja och Patrik Ek har låtit målarduon Lilian Peterson och Dag Levinsson dekormåla fyra rum i fil på herrgården.  Inspiration till väggarna fick Sonja från besök på Sturehov och Svindersvik, samt från artiklar i Gods & gårdar. Om Garbo kommit på besök idag hade hon säkert blivit imponerad, för frågan är om Hårby någonsin varit finare.   

Matsalens väggar är i stort sätt en kopia av ett rum som Lars Bolander målat på Sturehovs slott. I spegeln syns min kamera och lite av mig som smugit ner bakom bordet.

 

Greta Garbo hade hemlängtan och vill fly uppmärksamheten i Amerika och hon fick hjälp med att hitta sin drömherrgård av de nära vännerna, familjen Wachtmeister på Tisda slott.  
 

Jag hade så skoj med att fota på härliga Hårby och jag är väldigt nöjd med både text och bild. Och förstås extra roligt att det blev ett omslag. Hoppas ni kommer att läsa och tycka om artikeln!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *