Fiholms säteri

Bilden av den klassiska herrgårdsdrömmen uppenbarar sig vid lindalléns slut, ungefär så inleds texten om Fiholm i förra numret av Gods & Gårdar. Och visst ser Fiholm det ut som en sann herrgårdsdröm. En dröm som fortsätter även innanför dörrarna!

Fiholms sengustavianska corps des logi uppfördes åren 1772-1773 av Carl Johan Ridderstolpe, efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.
Fiholm har ett ur på frontespisen, vars siffror bytts mot bokstäver som tyder Ridderstolpe.

Fiholm ligger i Rytterne, Västmanlands Provance, längst den så kallade Tidövägen och är således granne med både Tidö slott och Wikhus säteri, som jag skrivit om tidigare. Gården har anor från 1300-talet och var från början ett manerium för biskopar. Vid reformationen indrogs gården till kronan. Sedan har Fiholm varit både Gustav II Adolfs morgongåva till drottning Maria Eleonora och Karl X Gustav morgongåva till drottning Hedvig Eleonora. Vid Hedvig Eleonoras död 1715 indrogs Fiholm åter till Kronan, men byttes mot annan mark till släkten Wattrang 1720. Sedan dess har gården gått i arv och genom giftermål blev 1748 riksrådet friherre Carl Johan Ridderstolpe dess ägare. Idag är Fiholm ett Fideikommissaktiebolag som ägs till lika delar av släktingarna Gustaf Ridderstolpe och Hans Risberg.

På väggarna i förstugan syns delar av en unik vapensamling som kommit till Fiholm på olika vägar, dels via Amiral Carl von Frischen Ridderstolpe, som under tidigt 1700-tal jagade barbareskpirater på medelhavet. Många av husets föremål är knutna till spännande personer, som Marie-Antoinette och Axel von Fersen, och historierna skulle kunna göras många och långa.

Fiholm har genom åren skonats från större ingrepp och dess inredning är ovanligt välbevarad. Inredningsarkitekten Inger Risberg har lagt mycket energi på att göra huset modernt och trivsamt, samtidigt som husets fantastiska interiörer bevarats. 

 

Fiholms vackra matsal har målningar som är infällda i väggfält, s.k. fantasier, som sannolikt är något äldre än byggnaden. Matsalsbord och stolar är från Östervåla, beställdes kring 1910 av Axel Ridderstolpe.

Två gästrum strax intill matsalen.

Gustaf Ridderstolpe i övre förstugan, intill byst föreställande han farfars farfar Carl Gustaf Ridderstolpe, som inspirerad av Tidö slott lät klä rummets väggar med små kvadrater i enrot. Nedan sitter Gustav framför en tavla föreställande riksrådet Axel Oxenstierna. Oxenstierna pekar på sitt grevebrev, vars original ligger bredvid Gustaf på kistan. Tavlan har ett senare målat fönster där Tidös nuvarande och gamla huvudbyggnader (Oldenburg) syns.

Pergament och sigill i askar. Med familjen Ridderstolpes friherrebrev utfärdat av Karl XII, Carolus, 1714, samt Axel Oxenstiernas grevebrev utfärdat av Drottning Kristina 1644.

Underbara färger i salongen, som tidigare varit matsal. Salongen har originaltapeter från byggtiden, målade av Lars Bolander och i väggfälten syns frukt och grönsaker i grisaille.

Marmorbysten av Johan Tobias Sergels, föreställande Fiholms byggherre Carl Johan Ridderstolpe, utförd efter hans död med dödsmasken som modell. I salongen finns ett blyinfattat fönster från 1500-talet med bland annat Oxenstiernska vapensköldar. Fönstret har tidigt funnits Tidö slott.

Bysterna föreställer Fredrik Ludvig Ridderstolpe och hans fru Carolina (Kolbe). Utförda av Byström, tidigt 1800-tal. Porträtt i pastell (Lundberg) av Gustaf III, gåva till Fredrik Wilhelm Ridderstolpe.
Vy mot salongen från ”syrummet” som ursprungligen var värdinnans sovrum, men som idag fungerar som tv-rum.
Den så kallad franska Iristapeten i ”syrummet” är sannolikt den äldsta papperstapeten på vägg i Sverige.

Hörnrummet har asiatiskt inspirerade tapeter med bambu, blomster och en papegojor, som målats av Lars Bolander. Porträtten föreställer Wolter Reinhold Stackelberg och Ulrica Ridderstolpe. Nedan syns porträtt föreställande Ulrica Ridderstolpe som 7-åring och Eva Wattrang, andra innehavaren av gården i släkten. Sängen är en ombyggd soffa, inköpt av Inger Risberg.

Vy genom två sovrum på övre våningen.
Något så ovanligt som en ca 3000 år gammal Etruskisk sarkofag står i ett badrum på Fiholm. Sarkofagen fördes till Paris av Napoleon och vidare till Sverige av Axel von Fersen. Den hamnade sedan på Fiholm genom fastighetsaffärer i 1800-talets slut. Sedan 1950 används den som badkar.

I parken står en lekstuga i herrgårdsstil, byggd 1909.

 

Det är populärt att arrangera bröllop i Rytterne kyrka eller i en av de kyrkoruiner som ligger ca 1 kilometer från Fiholm, för att sedan åka häst och vagn och vagn till Fiholm, skåla i champagne på gårdsplanen och sedan middag och fest i orangeriet.

Maria och Gustaf Ridderstolpe hyr ut gårdens vackra orangeri till fest, konferens, bröllop, minimässor, konserter och liknande. Gustaf håller också visningar av stora huset. För mer information titta gärna på Fiholms hemsida.

IMG_20200207_145746
dav
dav

Jag fotade Fiholm exteriört både med snö och i vårgrönska och i sista minuten bestämnde Gods & gårdar att publicera det som ett vinterreportage. När tidningen kom ut var jag på semester i Zanzibar. Se gärna mer från resan här! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *