En färd genom Södermanland

Solen sken och värmde, men samtidigt blåste det kallt och dagen var som gjord för att njutas genom ett bilfönster. Färden gick längst slingrande vägar, över kulliga fält och förbi glittrande sjöar, med målet att besöka ett slott och ett säteri.

En av de många vackra byggnader som jag passerade.

Vägen gick genom Näshulta, Himlinge, Flen, Bettna och vidare mot Nyköping och det var en njutning att se några av  Södermanlands vackraste trakter segla förbi utanför fönstret. Förbi passerade ett antal fina gårdar, både stora och små, och allt som oftast såg jag ställen där det syntes att byggnadsvård hör till det stora intresset. Så inspirerande!

Första stopp var Ökna slott där jag träffade paret Fröberg som gav mig en intressant visning. Slottet har stått obebott sedan 80-talet och det är alltid lite extra spännande att besöka slumrande byggnader. Men nu är slottet på gång att bli återupplivat igen och familjen Fröberg har påbörjat renoveringen av en våning på nedre plan. Här kanske det kan bli ett fint reportage framöver.

IMG_8664
IMG_8661
IMG_8668
Öknas flygel och mur som byggdes på 1700-talet.

Sen bar det vidare mot Nyköping och Oppeby säteri. Längs vägen passerade jag Floda kyrka, som pekade som en raket mot himlen. Kyrkan är en av Sveriges största landsortskyrkor, med interiöra målningar från 1400-talsmålningar av Albertus Pictor och det Kaggska gravkortet som syns på gaveln har stuckaturer av Carlo Carove, som även utförde dekorationer på Drottningholms slott.

Jag blev nyfiken och stannade till vid en liten charmig gård som såg alldeles nyrestaurerad ut. Jag knackade på och blev jag inbjuden på både husesyn och nybakade bullar av Emma och Markus Rosenbaum . Vilken tur jag har!

Stället visade sig heta Eneby Gård och vara en gammal prästgård vars nuvarande huvudbyggnad är från 1762, med ett portalhus från 1733. Markus har sadlat om från att vara kock och restaurangägare till att ägna sig heltid åt att renovera och restaurera Eneby. Arbetarbostaden är färdig och går att hyra. Läs gärna mer om det här. Utsidan och köket i huvudbyggnaden är färdigt och nu ska resten av huset få sig en total makeover enligt konstens alla byggnadsvårdsregler.  Det ska bli spännande att följa!

Oppeby säteri har en huvudbyggnad uppfördes på 1600-talet.  Ägaren Mikael Gripenstedt visade mig runt och berättade om godset historia, och kanske kommer det bli ett fint reportage här framöver.

IMG_8764
IMG_8765
IMG_8783

Dagen avslutades med ett besök och tidig middag i fina Nyköping. Sen fortsatte vägen hem genom några av  Sörmlands vackraste trakter. Vilken trevlig dag!

2 thoughts on “En färd genom Södermanland”

 1. Tina,

  Thank you for taking me to a ride around your BEAUTIFUL country.
  I really enjoy seeing those great landscapes from Caste to farms.
  The closer I have ever being to your country was 3 years ago when I went to Lithuania.
  It was a very nice experience.

  One day I will visit your country. Thanks again.
  Kindly,

  Fernando

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *