Easton Nestons vackra interiörer

God fortsättning på det nya året! Jag mjukstartar bloggen 2020 med att bjuda på en unik rundtur i underbart vackra Easton Neston House. Jag är så glad över bilderna och ännu gladare över de fina minnen jag har från resan. Ett antal av bilderna publicerades i Gods & Gårdars novembernummer. Här kan ni se många fler!

Easton Neston House uppfördes 1702 och anses vara arkitekt Nicholas Hawksmoors mästerverk. Ofta citeras barockbyggnaden som ett av Storbritanniens finaste herrgårdshus och kan bäst beskrivas som ett miniatyrpalats.

I Northhamtonshire strax utanför London bor  Yana och Leon Max, tillsammans med sonen Lucius och den fransk bulldoggen Misha. Jag hade glädjen att komma dit både i egenskap av “slottsjournalist” och gäst, så när övriga gäster var ute på jakt passade jag på att fota de vackra interiörerna.  

Vy mot stora salongen från husets rymliga entré.

När Leon köpte Easton Neston 2005 var huset på väg mot ett förfall. Delar av byggnaden och flygelvingen var svårt fukt -och brandskadad, vatten och elledningar hade inte moderniserats sedan de installerades på 20-talet. Dessutom var all inredning bortplockad och sålt på auktion. Den tidigare ägaren Lord Hesketh, känd för sin kärlek till motorsport, hade försökt återuppliva familjens förmögenheter genom att bygga om flygelvingen till garage åt sitt Formul 1-team, en investering som snarare bidrog till att han 2005 valde att sälja godset, trots att det varit i familjen ägo i nästan 470 år!

På kvällen serverades champagne i stora salongen, som är möblerad med engelska och italienska möbler från 1700-talet. Väggarna är klädda i samma sidendamast som de tunga gardinerna och bland de många tavlorna som pryder väggarna finns Rubens kända verk ”Den kaledoniska vildsvinsjakten”.

Renoveringen tog tre år och under tiden letade Leon efter konst och möbler att fylla de stora ytorna med. Några få tavlor som funnits i huset tidigare lyckades han köpa tillbaka och några objekt har han låtit göra kopior av. Alla gardiner samt den vackra sidendamask som pryder många väggar är vävd på Leons klädfabriker i Kina, efter mönster från 1700-talet

Trädgårdshallen binder samman entrén med trädgårdssidan av huset. I rummet finns fyra marmorbyster som representerar årets säsonger. Ett gigantiskt venetianskt fönster ger utsikt över den stora dammen och parken.
Trädgårdshallens väggar är täckta av stora målningar föreställande ett antikt flodlandskap. Intill bulldoggen Misha syns den byst som representerar sommar.

Yana och Leon trivs på Easton Neston och spenderar så mycket tid som möjligt på gården. Under vinterhalvåret bor de dock övervägande i Los Angeles, i en villa som tidigare ägts av madonna.

Leon Max sittandes i biblioteket som inreddes på 60-talet av designer David Hicks, känd för att blanda antikt och modernt och för sin berömda kundkrets.

Leon föddes i St Petersburg (då Leningrad). Som tonåring lyckades han få ett visum till Israel men valde istället, utan att berätta för sina föräldrar, att flyga till USA. Efter att först fått jobb som personlig tränare hamnade han av en slump i modevärlden. Snart därefter startade han sitt eget klädföretag Max Studio, vars butiker numera finns över stora delar av världen.  

Den gula matsalen var tidigare husets “drawing room”. På väggarna syns jaktmotiv med rikligt ornerade stuckatur som tillkom under senare delen av 1700. De två kristallkronorna är nytillverkade kopior där varje del har tillverkats för hand.
Yana i husets storslagna trappa. Yana kommer från Ukraina och har tidigare jobbat som modell.

Kanske är det Easton Nestons  magnifika trappa som får mest beundran av besökare. Väggarna har grisailles-målningar av Sir James Thornhill och takkronan är en nytillverkad kopia av den 1700-talskrona som fanns där tidigare, utfört av Dernier & Hamlyn Limited . Kronan väger två ton, har 48 individuella lampor och tog fyra månader att tillverka.

Den övre hallen går från husets framsida till trädgårdsidan och är hela trettio meter lång. Längst väggar hänger kungaporträtt från 1700-talet på rad.

Ovan syns Yanas rymliga sovrum med högt i tak och utsikt över den vackra barockparken. På sängen syns ett broderat sidenöverkast och på väggen hänger en Aubusson-tapisseri som tidigare suttit i ett slott i Frankrike. Nedan syns bilder från ett av de “pigrum” som placerats nära de mer storslagna sovrummen.  

 

Utsikt från huset mot öster, över parken och en spegeldamm och kanalen ”Long Water” som arkitekt Nicholas Hawksmoor designade 1702.

Easton Neston House har en enkel och ren stil, med tre våningar varav de två övre har höga fönster på rad med ett massivt venetianskt fönster i centrum på var sida.  Ser man huset från gavlarna är fasaden mer komplex, med mindre fönster jämte stora, vilket avslöjar att det faktiskt finns fem våningar. Det beror på att huset byggdes innan man uppfunnit ringklockan och att man av praktiska skäl ville ha sina tjänare inom röstavstånd från kammaren. Detta löstes genom att bygga in två våningar på husets kortsidor, med lägre tak och mindre kammare, mellan de övriga våningarna. En praktisk lösning som dock gjorde att jag tappade orienteringen ett antal gånger.  

Det var så roligt att få uppleva Easton Neston och att sätta sig in i husets historia. Jag lärde mig massor och såklart kan inte en kort artikel återge mer än en bråkdel av allt spännande som skulle kunna berättas. Jag hoppas hur som helst att ni läste och tyckte om artikeln! Se gärna mer från resan och Easton Nestons fantastiska park här.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *