Easton Neston House

Äntligen finns Easton Neston i tryck, i Gods & Gårdars novembernummer. Jättekul!  Easton Neston är ett fantastiskt privat hem utanför London dit jag hade turen att bli bjuden i samban med en jakt, när jag var och fotade ett annat ställe någon timme bort. Eftersom jag ändå hade kameran med mig så passade jag på att fota, och fota, och fota!

Resultatet blev tio sidor med bilder och spännande text. I dag ägs Easton Neston av Leon Max, som gjort en förmögenhet i modebransch. Leon har gjort ett enastående arbete med att restaurera och möblera det stora huset, som var nedgånget och helt tomt när han 2005 köpte det av Lord Hesketh (känd för sitt formul 1-team), vars släkt ägt stället i 470 år!

Eston Neston sett från framsidan. Huset uppfördes 1702 och är nästan en exakt kopia av lustslottet Petit Trianon i Versailles, trots att lustslottet uppfördes först sextio år senare. Arkitekt Nicholas Hawksmoor hade låtit sig inspireras av en ritning gjord av Ange-Jacques Gabriel, som publicerats i boken Vitruvius Britannicus (som kan jämföras med Sveriges Suecia Antiqua) och på så sätt föregick han Gabriels mästerverk med femtio år. Eftersom artikeln just landat i tidningshyllan tänker jag inte avslöja så mycket mer just nu, men här kommer ett antal bilder från det fantastiska parken.

Jaktgästerna bjuds på  “elevenses in a garden folly”. The garden folly är en “fåfänga, dvs en byggnad som inte fyller något syfte, mer än att vara dekorativ. Just den här fåfängan är från 1600-talet och byggdes för att fira ett Sir William Fermor adlades.  Saker man snappar upp när man skriver texter.

Vad ska man säga? Helt enastående vackert! Och det är lika vackert inne i huset och jag kommer visa mer av det på bloggen längre fram. Och självklart finns det också en spännande historia. Hoppas ni kommer läsa och tycka om artikeln!

En kort uppdatering om mig: jag har varit upptagen med att skriva den ena texten efter den andra, men nu ska det lugna ner sig lite och jag ska uppdatera bloggen oftare. I morgon ska jag fota på Ekolsund, och dessutom fira halloween med kalas på slottet. Det ska bli roligt! Och nästa tisdag, den 29/10 kl 21:00, kommer jag medverka i första avsnittet av den nya säsongen “Drömmen om slottet”. Missa inte det!

Uppdatering! Läs mer och se Easton Nestons interiörer här!

 

2 thoughts on “Easton Neston House”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *