Advent på Österby

Platsen för Österbys vackra corps de logi är väl vald, på en präktig bergsknalle med storslagen vy över Näshultasjön.  Här bor min kära väninna Oona Lagercrantz tillsammans med sin man Johan Lagercrantz och deras härliga barn Lovisa, Hugo och Jacob.

Mitt emot stora huset ligger gästhuset, som är byggt på slutet av 1700-talet.

I mörka januari i år plockade Oona och jag fram julinspirationen igen och pyntade gästhuset som om det snart var jul. Det var inte riktigt vad vi längtade efter just då, men det var ett roligt projekt och resultatet blev en fin artikel på nio sidor i tidningen Gods & Gårdar. Hoppas nu hann läsa den!

Oona knyter tålmodigt röda snören runt linneservetterna medan lille Mylo gärna vill ha hennes uppmärksamhet.
En liten grankvist pryder servetten som vilar på det Carl Larsson-inspirerade porslinet från Rörstrand, som heter God Jul.
Under hela december tar Oona en paus från sitt engagemang med klasser och yoga-retreats, som hon annars erbjuder på Österby.

Oona är amerikanska och innan hon träffade Johan för dryga tjugo år sedan hade hon egentligen inga jultraditioner, då hon vuxit upp i en kosmopolitisk familj och firat jul i världens alla hörn under sin uppväxt. Sedan dess har hon anammat svensk jul och hennes stora förebilder är svärföräldrarna Ann och Gösta som är mästare på att koka knäck, gör egen inlagd sill, baka i mängder och ta sig tid att pyssla tillsammans med barnbarnen.

Den flätade halmkorgen är från Svensk Hemslöjd och den blå tavlan har skapats av Oonsa styvmor Babette Sange, som gör alla sina konstverk med återvunnet papper.
Spöklik eller söt? Den antika ängeln lånade vi av Oonas svärmor Ann.
Gästhusets mysiga lilla bibliotek.
Julträdet med äpplen är från sekelskiftet. Ett arvegods från Johans farmorsmor, som drev en hemslöjdsaffär i Kristianopel.

Jakob ställer upp som julbaksmodell och min hemmagjorda pepparkaksdeg som blivit över kom väl till pass.

Mylo vill gärna vara med på alla bilder, och vem kan väl motstå en sådan sötnos.
Lite trött blev Mylo tillslut, här i famnen hos Lovisa, som har hemreselov från skolan i Kalifornien.
Gästhuset har fem sovrum och det är bland annat här som de som kommer till Oonas yoga-retreats får bo.
Alla utom Lovisa i den härliga familjen Lagercrantz.

Österby var från början en utgård till närliggande godset Hedensö. Det slottsliknande huset uppfördes 1895 som en bröllopsgåva till Edward Arfwedson, den yngre sonen på Hedensö. Då fanns redan sedan hundra år tillbaka gästhuset, som beboddes av rättaren till Österby. Sedan tre år tillbaka är Johan och Oona dess ägare.

Österby ligger precis vid vattnet med en fantastisk utsikt över Näshultasjön. Det lilla badhuset är från slutet av 1800-talet.

Tack bästa Oona för all hjälp med att genomföra advetsreportage. Nästa gång gör vi sommarreportage i stora huset!

Hoppas ni hittat inspiration inför första advent! Vill ni veta mer om Oonas mysiga yoga-retreats så titta på @oonasyoga på Instagram. Det fina gästhuset går också att hyra via Air B&B.

Önskar er alla en fin och mysig helg!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *