Zuri Zanzibar

Hemma igen efter en härlig resa till sol och bad. Jag tycker en vecka är lite kort om man ska tampas med jetlag, så valet blev att flyga nästan rakt ner, till de vita stränderna på Zanzibar och efter månader i det svenska vintermörkret var det helt underbart att bara lata sig och njuta av sol och värme. Kameran fick stanna hemma och mobilen fick  till det mesta ligga avstängd i strandväskan. Här kommer ett gäng mobilbilder från härliga Zanzibar!  

Med på resan hade jag  mitt trogna sällskap Frederic, en god bok och februarinumret av Gods & Gårdar. Jag är så stolt över att ha två fina reportage i ett och samma nummer; ett om västmanländska Fiholm och ett om Knebworth House strax utanför London. Två väldigt olika ställen men som ändå har en hel del gemensamt. Jag ska skriva mer om båda på bloggen snart. 

Vi bodde på Zuri Zanzibar, en mysig resort som ligger på den nordvästra. Stranden var stor och fin och trots tidvatten blev det aldrig för långgrunt för att bada.

Vinterblek som man blir efter månader i mörker så var jag duktig och höll mig under de svajande palmerna och under min solhatt.

De första dagarna var ovanligt molniga för att vara Zanzibar, men det gjorde inget alls. Solen värmde ändå och ljuset var alltid magiskt vackert. Bilderna är helt obearbetade och färgerna är så nära sanningen som det går.  

Djungelhyddan N0 74  låg inbäddad i grönska. Utanför hördes en kör av exotisk fågelsång, grodor och syrsor. Jag var modig och tog inga  malariatabletter och en och annan mygga dök faktiskt upp. Men malariafallen på Zanzibar är få, framförallt på hotell, där det på gott och ont sprejas frikostigt mot insekter. Dessutom sover man under myggnät. 

Älskar att duscha utomhus i värmen.

Det blev många isvatten med färskpressad lime och ingefära samt en och annan kokosvatten direkt ur nöten. Zanzibar kallas för kryddön och här odlas saffran, kanel, muskotnöt, kardemumma och många andra kryddor. Även kaffe, som lokalt är toppengott. Hotellet hade en egen “Spice garden” där trädgårdsmästaren bjöd på visning och berätta om kryddornas olika egenskaper. Vi fick lära oss att på Zanzibar försöker man alltid i första hand läka sina hälsoproblem med vad naturen har att erbjuda. 

En alldeles nyskalad muskotnöt. De röda “ådrorna ska fungera som afrodisiakum för kvinnor.
Babobabträdes stam för tankarna till en elefants ben. Det här exemplaret har några hundra år på nacken, men kan bli över tusen år gammalt.

Att gå från bungalowen till stranden var som att promenera genom ett gigantiskt växthus, där allt är fuktigt, frodigt och krispigt grönt. Många av växterna känner man igen från krukväxter, om än betydligt större.

Ibland kom det förbi hästar på stranden. Här syns Zuris strandrestaurang. Maten var god och personalen var alla så trevliga.
Färgglada saronger till försäljning lite längre bort på stranden.
Sjöborrarna var få, men väldigt stora.

Bäst av allt var nog skymningen och kvällarna. Ljuset var magiskt, temperaturen underbar och det spelades skön musik på stranden. Jag är så tacksam över att fått uppleva detta, men också tacksam över att komma hem och se att det blivit markant ljusare redan. I rabatterna blommar redan massor av snödroppar, men några snöflingor föll dock och kanske var det i sista minuten jag hann fota exteriörerna till ett kommande julreportage. Vill du se mer av Zuri så klicka gärna här. 

Klicka här för att läsa om en tidigare resa jag gjort till Zanzibar, och även få tips om vad du kan köpa myggnät till sängen. 

Hoppas ni läst senaste Gods & Gårdar. Klicka här för att se bilderna från Fiholm.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *