Årets pepparkakshus

December är här och det är dags att börja hitta julkänslan. En sak jag tycker om att göra är att baka pepparkakshus. Det tar lite tid att göra egen deg och allt, men oj vad det är roligt. Och pepparkakshus bidrar verkligen med julstämning. Jag hoppas jag ska lyckas hitta tiden till att bygga ett även i år!

Här kommer ett inlägg som har några år på nacken och som kanske kan inspirera.

Här är lamporna släckta i huset. Det blev någon form av kombination mellan fyrhus och beach house i år. Jag har placerat huset på en spegel för att ge intryck av vatten. Fönstrena är av gelatinblad och jag skippade kristyren och pudrade bara med florsocker istället (går betydligt snabbare). Torntaket blev lite skevt men jag är ändå väldigt nöjd med min lilla kreation

På prästgården pågår julstöket med betoning på just stök! Granen är klädd, pepparkakshuset färdigt och just nu i skrivandes stund dekorerar Lovisa med sin kompis Cajsa sitt eget pepparkakshus. Solen lyser in genom fönsterna och en viss och välbekant julstämning börjar sprida sig i huset. Mysigt!

Det blev en kombination mellan fyrhus och beach house i år. Jag har placerat huset på en spegel för att ge intryck av fruset vatten. För ovanlighetens skull skippade kristyren och pudrade bara med florsocker. Tornets tak blev lite skevt men jag är ändå nöjd med min kreation.

Fönsterna är av gelatinblad och jag har dragit en ljusslinga igenom huset.
Fönsterna är av gelatinblad och här har jag tänt ljusslinga som går genom huset. Fin effekt!
Det är mycket att tänka på och många många bitar att hålla koll på. Kul!
Det är mycket att tänka på och många många bitar att hålla koll på, men så roligt att leka arkitekt!

Degen gör jag några dagar innan. Sedan behövs en enkel skiss, rutpapper och linjal och en massa tålamod. Lovisa blir lite sur på mig då hon inte får hjälpa till speciellt mycket, men ibland vill mammor leka själva.

Degen gör jag några dagar innan. Vilket klassiskt recept som helst funkar, men jag drar ofta ner lite på bakpulvret så det inte jäser så mycket, men är desto generösare med kryddor – så det doftar riktigt mycket jul i huset. Sedan behövs en enkel skiss, rutpapper och linjal och en massa tålamod. Lovisa blir lite sur på mig då hon inte får hjälpa till som hon vill med mitt bygge, men ibland vill mammor leka själva.

Äkta julstök med betoning på stök. Oj vad det blir rörigt när mammor leker!
Äkta julstök med betoning på stök. Oj vad det blir rörigt när mammor leker!
Äntligen får Lovisa göra som hon vill utan att mamma ska bestämma.
Äntligen får Lovisa göra som hon vill utan att mamma ska bestämma.

Här är ett annat gulligt pepparkakshus. Titta gärna här för att se när det byggdes. Nedanför har självaste prästgården fått stå modell för bygget. Här kan du läsa hur det gick till.

Det återstår att se om det blir något pepparkaksbygge i år, men om så lär det bli ett stall, för just nu är det mycket hästar på tapeten här hemma. Jag ska berätta mer om det snart! Glad första advent!