Bygga pepparkakshus

Ute skiner solen och med lite fantasi kan man förnimma att vi går mot ljusare tider, men inne i prästgården doftar det pepparkaka och julstämningen börjar så smått infinna sig. Just doften av pepparkaka är för mig starkt förknippad med julen och jag har bakat pepparkakshus i nästan alla år.  

Just i denna stund dekorerar Lovisa de sista pepparkakorna med glasyr och jag passar på att önska er en riktigt härlig, fridsam och underbar God Jul!

Jag gör egen deg några dagar innan det är dags. Det funkar och smakar så mycket bättre än köpedeg. I år drog jag ner på mängden av bikarbonat för att det inte ska jäsa så mycket.

Jag låter delarna torka över natten innan jag dekorerar, annars finns det risk för att de större delarna sjunker ihop.

Nytt för i år är att jag limmat det mesta med glasyr snarare än smält socker. Fördelen med det är att det inte torkar så snabbt, vilket också är en nackdel.

Taket limmade jag dock med smält socker och förstärkte det med massor av glasyr. Vid det här laget är jag rätt mör och önskar att någon kom och städade efter mig.

Vaknade på morgonen av att solen sken in på det huset och kände att det ändå var väl värt mödan.

Home SWEET home.

Placerat på en spegel och omgiven av strösocker pryder det nu sin plats bredvid julgranen. Fint!

Glasyr är gott tycker Lovisa.

Ännu en sak som jag gjorde annorlunda i år är att glasyren är gjord på uppvispad äggvita. Den blev så mycket bättre!

Om någon önskar receptet på deg och glasyr så lägger jag gärna till det senare, men nu hinner jag inte. Barnen väntar otåligt på att göra julgodis. Stor Julkram från prästgården!