Från semla till detox

Nu har jag njutit av min sista semla för i år och det är dags att bryta de lite för accepterande vanorna jag dragit på mig under vintern. Det är vår i luften och jag känner en stor lust till att leva extra hälsosamt. Målet är inte att gå ner i vikt, utan jag vill bara återgår till att ge min kropp bättre förutsättningar.

För att underlätta att bryta mönster av onödigt ätande brukar jag börja med några dagars mini-detox. Då äter jag mycket lätt och främst ovan jord grönsaker, groddar, lite ägg och dricker hemmagjorda juicer. Sen skippar jag helt kvällsmat och dricker te eller hemmagjord buljong istället.

Men vad är egentligen nyttigt att äta? Det är verkligen förvirrande med alla olika åsikter i den frågan. Det verkar som om forskningen vet mer om rymden än på vad som är bäst för oss att äta. Men otvivelaktigt måste genuin och hemlagad mat ändå vara bäst, gissningsvis en varierad sådan. Jag är inte vegetarian, även om jag äter sparsamt med kött. Bland annat tror jag att buljong som fått koka länge på kött med mycket brosk är hälsosamt. På bilden syns till exempel oxsvans, som är toppen till grytor och just buljong. Det blir mycket fett, men jag brukar låta buljongen bli kall så att fettet flyter upp och lätt kan tas bort. Sen kryddar jag buljongen (och annan mat) med örter som jag torkat själv. Det är så lätt att bara plocka buketter, torka och smula ner i burkar, något jag verkligen vill tipsa om att göra i sommar.

Libsticka och salvia som hängde på tork i höstas.

Rödbeta är min favorit när jag gör juice, då jag upplever att det ger en riktig energikick. Jag sparar stammen från broccoli till juice och äpplena plockade jag själv i höstas och förvarar i matkällaren. De börjar se lite tråkiga ut men funkar utmärkt till att ge juicen en god smak, vilket behövs, då varken rödbeta eller broccoli smakar speciellt gott i juice.

Efter ett längre uppehåll har hönsen äntligen börjat lägga flitigt med ägg. Jag kallar dem delikatessägg, då de är så små och söta. Äggskalen krossar jag i morteln och blandar med resterna som blir när jag gör juice. Det blir en uppskattad och nyttig blandning till hönsen.        Fjädrik den III och hans damer är glada att snön börjat smälta undan och går gärna ut och picka på gården.  Så mysigt!

Fåglarna kvittrar och snödroppar har tittat fram. Härligt!

I dag var det underbart vårväder och jag följde med Lovisa på en ridtur. Jag har ingen egen häst utan fick låna inackorderingen Cash, som visade sig vara jättetrevlig. Det kommer bli fler turer, helt klart.

Och vem vet, kanske blir det trots allt en liten semla till, på fettisdagen den 5 mars. Men från och med nu blir det övervägande grönt!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *